Alles op een rijtje: Grafische Termen

Kom je er niet uit met onze uitleg en weet je niet wat er bedoeld wordt? Geen paniek! Hieronder beschrijven we een aantal grafische termen voor je.

4/0, 4/1 of 4/4 bedrukking
Het getal geeft aan hoeveel kleuren van CMYK worden gebruikt. In het geval van 4 wordt het full colour gedrukt. Beide getallen corresponderen met de voor- en achterzijde. 4/0 bedrukking laat zien dat voorzijde wel maar de achterzijde niet wordt bedrukt. Bij een aantal drukwerken kan er de keuze zijn voor 4/1 bedrukking. Dat is geval bij ansichtkaarten. De voorzijde voor full color gedrukt, maar de achterzijde met één kleur, zwart, bedrukt wordt.

A-papierformaat
De A-standaard is een serie van papierformaten. Elk opvolgend formaat is tweemaal groter dan z’n voorganger. Het begint bij het kleine A8 (74 x 52mm) tot het grootste A0 (1189 x 841mm). In het echt is dit veel duidelijker. Vraag een gratis formaatposter aan. Hierop vind je alle papierformaten van DrukwerkMAX.

Afloop
Drukbestanden dienen te worden aangeleverd met een afloop van 3 mm. Dit betekent dat je bij het eindformaat van het drukwerk nog 3 mm extra aan elke zijde toevoegt, waarop de foto of het ontwerp zou moeten doorlopen. Zo is er ruimte om het drukwerk op maat te snijden zonder dat er witranden ontstaan. Let goed op dat teksten niet te dicht in de buurt komen van de snijmarge. Anders is er een kans dat dit wordt weggesneden.

Afwerking
Bij DrukwerkMAX heb je keuze uit diverse afwerkingen. Dit zie je vooral terug in het soort papier. Zo is er houtvrij papier beschikbaar met een matte of glanzende dispersielak. En is er ook UV-lak beschikbaar, ideaal voor ansichtkaarten. Ben je benieuwd hoe verschillend dit eruit ziet? Vraag dan gratis voorbeeldproducten aan.

Bestandstypen
Drukwerk kan in verschillende programma’s worden opgemaakt. Hieronder staan een aantal bestandstypen die je zou kunnen tegenkomen.

.jpg – digitale afbeelding geschikt voor print
.png –digitale afbeelding geschikt voor web
.gif – digitale afbeelding geschikt voor animatie
.eps – nog te bewerken grafisch bestand
.ai – bestand afkomstig uit Adobe Illustrator
.indd – bestand afkomstig uit Adobe Indesign
.psd – bestand afkomstig uit Adobe Photoshop
.pdf – algemeen bestand waarbij brondocument behouden en zichtbaar blijft

Let op: het is alleen mogelijk JPG en PDF te drukken!

Certified PDF
Dit is een automatisch gecontroleerde PDF. Aan de hand van vooraf ingestelde eisen krijgt het bestand een digitale certificaat mee. Ontvangende partijen worden niet meer geconfronteerd met de gevolgen van verschillende opmaakprogramma’s.

CMYK
De afkorting voor drukkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Alle tinten zichtbaar op drukwerk komen voort uit deze kleuren. Cyaan, Magenta en Yellow verzorgen samen het hele scala aan kleuren. Zo geeft de mix C=0% M=100% Y=100% K=0% de kleur rood.

Fullcolour bedrukking
Drukwerk dat met heel CMYK wordt gemaakt, noemen we fullcolour. Komt er geen cyaan, magenta of geel maar alleen zwart aan te pas, dan hebben we het over 1/1 bedrukking. Dit omdat maar 1 kleur wordt gebruikt.

Grammage
Het gewicht van papier, uitgedrukt in gram per vierkante meter. Voor briefpapier ligt het grammage meestal rond de 90 grams, voor visitekaartjes is het vaak 300 grams. Door het grammage weet je hoe dik het papier zal zijn en hoe stevig het aanvoelt. Vraag het gratis monsterboek aan en vergelijk het zelf.

Huisstijl
Terugkerende vormgeving van een bedrijf of organisatie die in alle visuele uitingen wordt toegepast. Deze uitingen voldoen aan vooraf vastgelegde regels over het gebruik van lettertypes, kleur en grootte van het logo. Door een herkenbare stijl en bijhorende kleuren krijgt het bedrijf of organisatie een 'eigen' gezicht. DrukwerkMAX is ISO gecertificeerd, dit zorgt voor een stabiele kwaliteit en kleurvastheid. Uitermate geschikt voor het behoud van huisstijlen.

Lettercontouren
Er bestaan duizenden soorten lettertypen, het is dus logisch dat niet iedereen dezelfde lettertypes ter beschikking heeft. Om te voorkomen dat een ander een foutmelding krijgt bij het openen van jouw bestand, zet je teksten om naar lettercontouren. Hierbij verliest het programma informatie over het lettertype, maar onthoudt juist de precies vormen van de teksten. Het nadeel is dat je de tekst dan niet meer kan bewerken.

Offset
Offset is een drukmethode waarbij het beeld via een aluminium plaat, een aantal cilinders en een rubberen doek op papier wordt gedrukt. Doordat het proces uit meerdere stappen bestaat, is veel gelegenheid om vaak te controleren en de kwaliteit op peil te houden. Alle papieren producten van DrukwerkMAX worden in offset gedrukt. Hierdoor houden we eenvoud in een veelomvattende productie. Benieuwd hoe offset er in het echt uit ziet? Twijfel niet en neem contact met ons op. We leiden graag mensen rond in onze drukkerij.

PDF merger
Als er sprake is van een dubbelzijdig ontwerp dan moet je een voorkant en achterkant aanleveren. Dit moet in 1 bestand worden aangeleverd. 2 losse bestanden kan je simpel samenvoegen met diverse online tools. Hier vind je een PDF merger die wij zelf vaak gebruiken en regelmatig adviseren.

Plano
Een ongevouwen vel papier. Het heeft het oorspronkelijk formaat en moet nog worden gevouwen naar het eindformaat.

PMS kleuren
PMS staat voor Pantone Matching System. De kleuren in dit systeem zijn kleurcoderingen waardoor het reproduceren van bepaalde tinten mogelijk is. In het ontwerp- en productieproces is het een belangrijke doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan het telkens realiseren van de kleur rood horend bij Coca Cola, het oranje van ING en ook het bekende Heineken-groen.

Resolutie/dpi
De term resolutie omschrijft de gedetailleerdheid van een afbeelding. Deze scherpte wordt uitgebeeld in dpi (dots per inch), oftewel het aantal pixels in een rijtje per inch. Afbeeldingen die je op internet tegenkomt hebben bijna altijd een resolutie van 72 dpi, terwijl voor drukwerk een minimum van 300 dpi vereist is. Zo krijg je scherpe beelden.

RGB
De gangbare afkorting voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire kleuren gebaseerd op licht (geen verf of inkt). RGB kleuren worden gebruikt voor de weergave op beeldschermen en is ongeschikt voor het drukproces. Om toch gedrukt te worden moeten RGB kleuren altijd worden omgezet naar CMYK kleuren.

Snijmarge
Wanneer je een bestand laat drukken, wordt dit op een groot drukvel geplaatst. Na het drukken wordt jouw bestand op het juiste formaat uit het vel gesneden. Om witranden te voorkomen en te zorgen dat er geen delen van je ontwerp weg vallen, moet je rekening houden met de snijmarge. Zorg ervoor dat het bestand een afloop heeft van 3 mm rondom het eindformaat. Zet daarbij alle teksten in de aangewezen tekstmarge en probeer kaders in de opmaak te vermijden. Snijden kan nooit 100% symmetrisch worden uitgevoerd en kaders kunnen deze afwijking accentueren.

Tekstmarge
De tekstmarge bakent het gebied af waar binnen alle tekst en logo's moeten komen te staan in het ontwerp. Teksten en logo's moeten altijd op een bepaalde afstand van de rand worden gehouden, omdat er anders een kans is dat teksten buiten beeld vallen of te dicht tegen de rand komen te staan. Houd dus goed rekening met een marge van minimaal 5mm rondom!

Template
Een template is een sjabloon met basis maten/instellingen en kan als hulpmiddel gebruikt worden. Zo vind je bij alle producten van DrukwerkMAX een template waarin je alle afmetingen van het desbetreffend product vindt.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

0 Opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.
Mogelijk gemaakt door Zendesk