Wat is het verschil tussen RGB, CMYK en PMS kleuren?

RGB: computer en TV, Kleuren op basis van licht
Alle digitale afbeeldingen die je tegenkomt, zowel op je computer als op TV, zijn opgebouwd uit RGB(Red, Green, Blue)-kleuren. Dit RGB-model noemen we een additief (‘optellend’) kleurmodel: door het licht van de kleuren samen te voegen creëer je andere kleuren. Bij het vermengen van gelijke delen groen, rood en blauw ontstaat wit. Bij het weglaten van alle kleuren ontstaat zwart.

Het CMYK-model: 4 kleuren, kleuren op basis van reflectie
De CMYK(Cyan, Magenta, Yellow, Key black)-kleuren komen je misschien bekender voor. De meeste printers, waarschijnlijk ook jouw printer thuis, maken gebruik van CMYK-kleuren. Door vermenging van de kleuren cyaan, magenta en geel kun je iedere kleur creëren, behalve standaard zwart. Daarom is zwart als aparte ‘kleur’ toegevoegd. Het CMYK-model is een subtractief (‘aftrekkend’) kleurmodel: in tegenstelling tot bij het RGB-model wordt er inkt verwijderd om lichtere kleuren te krijgen.

Het grootste verschil tussen RGB en CMYK is dat RGB-kleuren gebaseerd zijn op licht. Omdat offset persen geen licht (dus RGB-kleuren) kunnen printen, moet je je drukbestanden altijd aanleveren in CMYK. Om het verschil heel visueel te maken, kan je je inbeelden dat je in een donkere kamer staat met jou folder en het beeldscherm waarop de folder te zien is. Je raadt het al, de folder op je beeldscherm kun je zien, maar de folder zelf niet. Dit is de reden waarom kleuren modellen niet met elkaar te vergelijken zijn.

PMS Kleurensysteem
PMS staat voor Pantone Matching System en biedt een kleursysteem met een unieke code voor iedere kleur. De kleuren worden niet tijdens het drukken opgebouwd, maar vooraf gemengd. Die codes zijn wereldwijd hetzelfde. Vroeger werd voor logo’s en huisstijlen vaak gekozen voor PMS-kleuren, omdat full color (CMYK) drukwerk vaak te veel afweek van de bedoelde kleuren. Tegenwoordig kom je steeds minder PMS-drukwerk tegen. Bij DrukwerkMAX drukken wij bijna alles full color. Onze drukpersen staan afgesteld op een vast kleurprofiel en de kleuren worden in de pers doorlopend gecontroleerd. Zo zorgen wij ervoor dat jouw briefpapier van een jaar geleden dezelfde kleur heeft als dat van vandaag.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

0 Opmerkingen

U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.
Mogelijk gemaakt door Zendesk